utorak, 31. siječnja 2012.

Zdravlje jetre

Pojačan osjećaj umora, praćen glavoboljom ili smanjenom koncentracijom, pored dovoljno sna, može imati uzrok u slabosti jetre.

Često se problemi ili bolesti jetre odmah povezuju sa alkoholom, iako poteškoće sa jetrom mogu imati i ljudi koji ne piju ni kap alkohola.

Pored alkohola, jetru opterećuju i hemijski lijekovi, nečistoće iz zraka, teški metali u hrani, plombama, kozmetici, stres, ljutnja, loša ishrana puna masti, mesa, šećera, premalo vode i kretanja.

Zdrava jetra muškarca je u mogućnosti da normalno preradi 1l piva ili ½ l vina dnevno, ali samo ako je to jedini alkohol koji se popije tog dana.

Količina alkohola koju jetra može bez problema preraditi kod žena zavisi od težine tijela. Tako na primjer žena sa 50 kg može podnijeti samo polovinu količine koju podnosi muškarac sa 80 kg.

Ukoliko vam je već kod manjih količina alkohola muka, to može značiti da jetra već ima probleme. 

Da bi mogla provariti masti, jetra treba žučnu kiselinu. Problemi u probavi masti imaju sljedeće simptome: svijetla stolica, gasovi u crijevima, osjećaj pritiska u desnom dijelu stomaka, proljev ili zatvor.

Kod začepljenja žučnog kanala (kamenac, upala ili grč) koji može imati uzroke i na psihičkom planu, ne dolazi samo do bolova jetre, nego i do promjene stolice. 

Jetra učestvuje i u razgrađivanju hormona. Njena slabost može dovesti do dodatnih simptoma kao što su smanjena potreba za seksom, problemi sa potencijom, povećanje grudi kod muškaraca ili migrena.

Promjenom načina ishrane i uzimanjem biljnih preparata koji čiste i jačaju jetru može se pomoći ovom važnom organu.

Najbolje biljke za regeneraciju jetre su; gujina trava (osljebad, bijeli stičak) lat: Silybum marianum i artičoka. Ukoliko se preparati sa ovim biljkama uzimaju redovno neko vrijeme (najbolje nekoliko mjeseci), dolazi do čišćenja jetre, regeneracije oštećenih i stvaranja novih ćelija jetre.

Pored ovih biljnih preparata, preporučuje se i uzimanje amino kiselina L- karnitin te koenzima Q10.

izvor: www.zdravlje.at

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.