utorak, 31. siječnja 2012.

Šta ne prija vašoj jetri?

Priroda je bila izrazito darežljiva kada se radilo o prstima, bubrezima, očima...ali, nažalost, nije obdarila rezervnom jetrom. Bolesti jetre nalaze se na desetom mjestu kada govorimo o uzrocima smrti, te zato ona zaslužuju znatno veću pažnju nego što joj se trenutno posvećuje. Jetra je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji se može regenerirati. Jetra ima brojne važne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči.
A kako se vi ponašate prema svojoj jetri? Zadajete li joj svakodnevna opterećenja unosom raznih lijekova, alkohola, aditiva i neumjerenih količina masti? Odgovor je sigurno da, a jetra vam na to odgovara umorom, depresijom, čestim glavoboljama, nesanicom, promjenom raspoloženja, PMS-om.
Još tokom ranih 40-tih godina prošlog stoljeća dr. Morton Biskind je opisivao predmenstrualni sindrom kao posljedicu neprimjerene deaktivacije estrogena u jetri koja je deficitarna vitaminom B grupe i proteinima.
Probavni simptomi disfunkcije jetre uključuju mučninu, nepodnošenje masti, nadutost, epizode zatvora i proljeva, te gubitak apetita.

Čišćenje jetre
Jetra je u stalnoj međuigri s organima poput bubrega, žuči, štitnjače, gušterače, te donjim dijelom probavnog sistema. Stoga je važno osigurati prehranu koja će djelovati povoljno na sve unutrašnje organe, te na zdravlje čovjeka.
Za zdravlje jetre važna je pravilna funkcija bubrega, te je uputno u prehranu uključiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, paradajza, grožđica, šljiva i osigurati potrebnu dnevnu količinu vode (jedna do dvije litre dnevno). Tradicionalan pristup "čišćenju" jetre je redovno ispijanje sokova od povrća poput mrkve i cvekle.
Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također je tjera na "prekovremeni" rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena.
Redovno konzumiranje artičoke stimulira funkciju jetre i smanjuje nivo masnoće i holesterola u krvi, a taj učinak može zahvaliti visokom udjelu tvari cinarina.
Ljekovita svojstva bijelog luka poznata su od davnina. On sadrži sumporne spojeve koji pomažu u detoksikaciji štetnih metala, poput žive, a upravo je taj učinak zaslužan za indirektno povoljno djelovanje na jetru.
Jabuke i kruške bogate su pektinom, prehrambenim vlaknom topivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago snižavanje nivoa holesterola u krvi u nekoliko kontrolisanih pokusa.
Korisno je u prehranu uvrstiti i druge namirnice bogate topljivim prehrambenim vlaknima poput zobi, riže, šljiva, citrusa, mahunarki, te kelja pupčara.
Uz sve nabrojano ne zaboravimo grah i grašak, te radić i raštiku koji su puni hlorofila koji djeluje kao "čistač" krvi i jetre, a brojni oksidansi štite od razornog utjecaja slobodnih radikala.

Vašoj jetri ne prija:
1. masna i pržena hrana, hrana poput prženih krompirića, krofni, čipsa
2. neumjereno konzumiranje kafe
3. neumjereno konzumiranje alkohola
4. pušenje
5. otrovi, tragovi pesticida u hrani
6. oralni kontraceptivi
7. lijekovi
Liječenje biljem:
Najpoznatija ljekovita biljka za liječenje jetre je sikavica ili osljebad (Sylibum marianum)
Izvor: www.djuliman.blogger.ba

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.