petak, 3. veljače 2012.

Obnavljanje jetre, čišćenje jetre

Biljke koje pomažu obnovu jetre

Jetra (lat.hepar) je organ koji ima brojne i vrlo važne funkcije za organizam.  Sinteza proteina, detoksikacija kemijskih spojeva, stvaranje biokemijskih molekula važnih za probavu odlaganje glikogena i proizvodnja krvnih bjelančevina. Također, jetra proizvodi žuć, koja je važan sudionik probave.  Učestalom komzumacijom velikih količina masne i pržene hrane, kave i  alkohola, te pušenjem štetimo svojoj jetri.
Dobra vijest je: jetra se obnavlja odnosno regenerira, čak i kad je oštećena više od 50%. Sposobnost regeneracije jetre nije još sasvim razjašnjena, ali je od velike važnosti za naše zdravlje. Kako su danas kemijski spojevi ne-prirodnog podrijetla normalni dio naše prehrane (konzervansi, arome, boje), lijekova koje koristimo, kozmetičkih preparata, sredstava za čišćenje, odjeće i kako sve te kemikalije prolaze kroz naš organizam odnosno kroz našu jetru, svka pomoć iz prirode dobro je došla. U većini slučajeva jetra uspijeva obaviti zadatak čišćenja krvi od toksina, no u nekim slučajevima opterećenost je prevelika i jetra treba pomoć.
                                 
Poznato je da postoje biljke koje štite i obnavljaju jetru. To su:

Sikavica
Ova biljka do sada je dala najbolje rezultate u prevenciji i liječenju oštećenja jetre
Glavni sastojak sikavice je silimarin, flavonoid koji se istražuje kao pomoć kod svih oblika bolesti jetre Silimarin je jaki antioksidant te povećava razinu glutationa
U jetri glutation je odgovoran za čišćenje jetre od širokog spektra toksina tijelo se može naviknuti na silimarin i zato ga treba uzimati sa prekidima (dva tjedna uzimanje, dva tjedna prekid)
 
Maslačak
Vrlo je koristan kada je riječ o zdravlju jetre i drugih oragana povezanih s njome
Djeluje kao tonik na jetru i pomaže u njezinom funkcioniranju ova biljka raste posvuda. Uberite list maslačka, operite ga i dodajte ga u salatu

 
Sladić
Znanstvena istraživanja potvrdila su da sladić neutralizira toksine u jetri
Također povećava stvaranje interferona koji se obično koristi za liječenje hepatitisa B
Spoj koji se nalazi u sladiću u nekim je zemljama postao standardan dio terapije protiv hepatitisa.

www.praktican.zivot.com

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.