subota, 8. prosinca 2012.

Žučna kesa

Na njoj se razlikuju dno(fundus), corpus koji je izdužen te se postepeno sužava i prelazi u collum vesicae felleae.Collum zavija u luku i nastavlja kao izvodni kanal ductus cysticus.Ovaj kanal u vidus slova Y sapaja sa ductus hepaticus communis i formira ductus choledochus.


Ductus choledochus(veliki žučovod), spušta se od jetre prema dole i medijalno do gornjeg dijela duodenuma, prolazi iza njega i glave pancreasa i ulazi u pancreas.U pancreasu spoji se sa ductus pancreaticus i nastaje zajedničko stablo, koje ide nadesno prema silaznom dijelu duodenuma i otvara se u duodenumu na papilla duodeni maior.Na ovom otvoru posjeduje svoj sfinkter(Odije sfinkter), koji se otvara samo onda kada se u duodenumu vrši probava hrane.
Stvaranje žuči:
Jetra neprekidno luči žuč, koja napušta jetru kroz ductus hepaticus communis, te kroz ductus choledochus dolazi do duodenuma.Ako nema probave u duodenumu, žuč ne ulazi u duodenum već se vraća nazad.Pošto jetra izlučuje neprekidno novu žuč, žuč koja se vraća ide u žučnu kesu.Sluznica žučne kese oduzima jetrenoj žuči vodu i znatno je koncentrira, te je ovako koncentrovana žuč znatno sposobnija za probavu od jetrene žuči i ona se izlučuje u duodenum dok traje probava.Samo ukoliko se ova žuč potroši za probavu u duodenumu, dolazi do i žuč direktno iz jetre.
Ductus choledochus , v..portae i a. hepatica nalaze se u duplikaturi peritoneuma, koja je razapeta između donje plohe jetre i male krivinie želuca.Ta duplikatura čini omentum minus, a dio koji je razapet između jetre i duodenuma je lig. hapatouodenale, a između jetre i male krivinie želuca je ligg. hepatogastricum.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.