subota, 8. prosinca 2012.

Ciroza


Ciroza jetre je relativno česta bolest.Od ciroze jetre umire godišnje približno 0,1 na 1000 stanovnika.Ciroza je hronična bolest jetre koju obilježava oštećenje jetrenog tkiva, stvaranje fibroznih ožiljaka i progresivno propadanje jetrene funkcije, nakupljanje tekućine u abdomenu(ascitis), krvarenja(koagulopatija), povišen tlak u portalnim krvnim žilama(portalna hipertenzija) i poremećaj određenih mozgovnih funkcija(hepatička encefolopatija).                               


Etiologija: nije potpuno jasna ali su poznati neki faktori koji imaju važnost u natanku te bolesti.Hronični alkoholizam često je jedan od važnih elemenata u nastanku ciroze jetre.Oko 10% do 35% alkoholičara razvit će se akutni hepatitis što je prva stepenica za razvoj ciroze.Alkohol ima direktno hepatoksično djelovanje.Hronični alkoholizam uzrokuje masnu infiltraciju jetrenih stanica.Jetrene stanice s vremenom propadaju i time pridonose razvoju hronične upale i ciroze.Veoma je štetno uzimati alkohol ako u hrani nema dovoljno animalnih proteina i vitamina.Od ostalih činilaca za koje se misli da igraju ulogu u nastanku ciroze spominje se preboljeli akutni hepatitis, B hepatitis, hepatitis A non B.U bolesnika koji su imali teške oblike akutnog hepatitisa s masivnom nekrozom, kasnije se može dokazati postnekrotična ciroza jetre.                
Etiološka podjela ciroze jetre:                                                                     Alkoholna ciroza:
Jetra je osobito osjetljiva na utjecaj alkohola. U tijelu alkohol se cijepa na određene spojeve od kojih su neki jako štetni za jetru. Nakon nekog vremena pretjerano uživanje alkoholnih pića dovodi do pojačanih potreba za kisikom i u isto vrijeme uzrokuje nakupljanje masti što onemogućava jetri da uzima kisik. Imunološki sistem odgovara na to tako da stvara upalni proces koji konačno uništava stanice jetre. U toku te početne faze jetra je znatno uvećana ("masna jetra"), da bi se u kasnijoj fazi smanjila te zadobila ožiljke i čvoriće koji predstavljaju nakupine regeneriranih jetrenih stanica ("zrnata jetra").
Ciroza kao posljedica hroničnog hepatitisa:
Jedan od uzroka ciroze je hronični hepatitis (B ili C). Virusi koji uzrokuju hepatitis izazivaju upalu u jetrenim stanicama što dovodi do uništenja jetrenih stanica. Ako je upala vrlo jaka uništenje jetrenih stanica napreduje i stvara se sloj ožiljnog tkiva. U uznapredovalim slučajevima jetra se smanji u veličini.
Primarna bilijarna ciroza:
Primarna bilijarna ciroza je vrlo rijetka. Vjerojatno se radi o autoimunom procesu gdje imunološki sistem napada stanice jetre zamjenjujući ih s nekim stranim antigenom. Primarno su napadnute stanice u žučnom vodu, a kasnije se uništavaju i stanice jetre. Rijetki poremećaji koji također uključuju cirozu su hemokromatoza (nakupljanje željeza u jetri), Wilsonova bolest (nakupljanje bakra u stanicama jetre), cistična fibroza itd.
Klinička slika:To je najčešće bolest ljudi poslije četrdesete godine života.Muškarci više obolijevaju od žena.Bolest počinje postepeno.Bolesnici opaze da mršave i da im trbuh raste ili da im noge otiču.Češće imaju i lagane bolove ispod desnog rebarnog luka.Obično se pojavi i subikterus.Katkad je jedan od prvih simptoma ciroze jetre krvarenje iz zubnog mesa melena ili hematemeza zbog krvarenja iz varikoziteta jednjaka.Može doći i do povišenja temperature.Bolesnici sa cirozom jetre imaju blag ikterus, a kasnije se razvije i ascitis.Bolesnici u uznapredovalom stadiju razviju žuticu koja je  uzrokovana nemogućnošću jetre da odstrani bilirubin iz tijela.Na dlanovima je prisutan tzv. pulmarni eritem.U muškaraca se opaža smanjena dlakavost, a može se razvit atrofija testisa i ponekad bolno povećanje grudi.Zaboravljivost, poteškoće u zadržavanju pažnje i ne odgovaranje na pitanja prvi su znaci oštećenja mozga toksinima koji nastaju zbog nepravilne funkcije jetre.Ostali simptomi uključuju specifičan miris(zemlje) i drhtanje.Prognozu je veoma teško predvidjeti.Jedan dio bolesnika umre zbog iskrvarenja iz ezofaginalnih varikoziteta, a drugi zbog interkurentne bolesti repiratornog trakta.Klinički tok bolesti:protiče kroz 2 stadijuma:kompenzovani(latenti stadijum ciroze) i dekompenzovani stadijum.                                                        1.Kompenzovani stadijum ciroze jetre je onaj u kome, iako postoje klinički znaci ciroze još uvijek nema tečnosti u trbušnoj šupljini, potkožnih edema niti su poremećene funkcione probe.                                                             2.Dekompenzovani stadijum se odlikuje pojavama ascitisa, edema, a ponekad i sa izraženom žuticom.                                                                        Komplikacije Ciroze: Najozbiljnije komplikacije ciroze su krvarenja, infekcije i oštećenje mozga. Skoro svaki proces u tijelu poremećen je zbog nepravilnosti u radu jetre (probavni, hormonalni, krvožilni). Jetra je također zadužena za razgradnju brojnih otrovnih tvari koje se nakupljaju i oštećuju funkcije mozga. Ciroza je također uzrok nastajanja karcinoma jetre. Ciroza je neizlječiva bolest. No pravilnim dijetalnim programom i liječenjem može se usporiti njezin tok. U bolesnika s hepatitisom B petogodišnje preživljenje nakon ustanovljene ciroze je 71%. Kod alkoholne ciroze, ako bolesnik prestane piti alkoholna pića, postotak preživljenja od 5 godina iznosi 85%. Za one koje nastave piti šanse daće živjeti više od 5 godina su 60%. Tako?đer, vrlo je teško ustanoviti kada je ciroza zapravo nastupila.                                                                                         Portalna hipertenzija i komplikacije:
U cirozi propadanje jetrenih stanica usporava protok krvi, a krvni tlak raste. Taj tlak uzrokuje povrat krvi kroz portalnu venu, što dovodi do portalne hipertenzije. Ascites je tekućina koja se nakuplja u trbuhu, a obično je posljedica portalne hipertenzije i njegova je pojava važna za daljnju prognozu bolesti. Jednom kada se ascites pojavi svega polovina bolesnika preživi dulje od dvije godine. Također se vidi oticanje ruku i nogu te povećana slezena. Ascites sam po sebi nije smrtonosan, ali je neugodan i može oslabiti funkcije disanja i mokrenja. Jedna od najozbiljnijih posljedica portalne hipertenzije je razvoj varikoziteta (uvećane krvne žile koje predstavljaju poprečni put za otjecanje krvi zaobilazeći jetru). Takve krvne žile su vrlo tanke stjenke i izvijugane. Varikoziteti se javljaju najčešće u jednjaku i želucu. Unutarnje krvarenje iz varikoziteta javlja se u 20 do 30% pacijenata s cirozom, a krvarenju pogoduju ascites, encefalopatija, proširene vene. Krvarenje u probavnom sustavu javlja se zbog poremećenog sustava u zgrušavanju krvi, obično uzrokovano zbog deficita vitamina K, smanjenih koncentracija proteina zgrušavanja i niskog broja trombocita (krvne stanice koje normalno započinju proces zgrušavanja). Abdominalne infekcije javljaju se u 25% bolesnika unutar godinu dana od postavljene dijagnoze. Veći rizik za nastajanje infekcije imaju bolesnici s niskim vrijednostima proteina i visokim vrijednostima bilirubina. Encefalopatija (oštećenje mozga) uzrokuje mentalnu konfuziju, a u najtežim slučajevima komu i smrt. Razvoj encefalopatije obično je povezan s drugim komplikacijama, kao što je krvarenje iz probavnog trakta, opstipacija, infekcija, operativni zahvat ili dehidracija.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu kliničke slike i funkcionog ispitivanja.Za postavljanje dijagnoze ciroze jetre kao bolesti neophodan je detaljan klinički pregled jer je klinička slika naročito u dekompenzovanom stadiju.Biopsija jetre nije neophodna.                                                                                                Liječenje:
Cirozu se može liječiti djelujući na njene uzroke. Ako se radi o alkoholnoj cirozi, prije svega treba prestati piti alkoholna pića i liječiti alkoholizam. S obzirom da su alkoholičari obično pothranjeni i imaju povećane kalorijske potrebe treba ih nadoknaditi. Kortikosteroidi mogu biti korisni u liječenju alkoholnog hepatitisa. Hronični hepatitis B i C liječi se interferonima. Na žalost postotak onih koji imaju korist od te terapije je malen. U nekim slulčajevima kratkotrajno uzimanje kortikosteroida može biti korisno. Ako postoji ascites moraju se uzimati lijekovi koji potenciraju lučenje tekućine tzv. diuretici. Gubitak tekućine ne smije biti prebrz, zbog poremećaja u metabolizmu kalija. Ako diuretici nisu dovoljno uspješni pribjegava se paracentezi. Putem igle i tube tekućina se izvlači iz trbušne šupljine (4 do 6 litara). Ako bolesniku nije bolje paracentezu treba obnavljati svaka dva tjedna. Transplantaciju jetre treba uzeti u obzir kao jedino rješenje u nekih pacijenata s cirozom i ascitesom. Zdravi život osobito je važan za oboljele od ciroze. Prehrana mora biti bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama koje obiluju vitaminima i drugim sastojcima važnim za zdravlje. Vitaminske nadomjeske nije dobro uzimati bez dogovora s liječnikom. Neki pacijenti moraju izbjegavati hranu bogatu željezom. Preporučuje se da  se smanji sol u prehrani, a osobito u bolesnika s ascitesom. Što manje soli to bolje. Smanjeni unos tekućine nije uvijek nužan, osim ako je prisutan ascites. Mesni proteini moraju se uzimati s mjerom ali unos biljnih bjelančevina (npr. soja) ne ograničava se. Vježbanje može isprovocirati krvarenje, pa se ne preporučuje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.