subota, 8. prosinca 2012.

Ehinokokne ciste jetre


Ehinokokus jetre zauzima prvo mjesto medju parazitarnim oboljenjima jetre po svojoj ucestalosti i prakticnom znacaju.Izaziva ga parazit Taenia Ehinococcus.


Epidemiologija: Čovjek se zarazi od psa kojem se jajašca nalaze na krznu. Obično se zarazi dijete u igri i bliskom kontaktu sa psom. Osim toga, zaraza se može širiti i zagađivanjem povrća psećim izmetinama, neopreznim rukovanjem zdjela iz kojih se pas hrani, neopreznim čišćenje pasjeg ležaja.
Patoloska anatomija:dospijevsi u crijeva,ljuska onkosfere se istopi,embrion tenije se oslobodi i preko sluzokose crijeva dospije u portni krvotok.Kao uobicajno jetreni portni kanalici su promjera 18 do 20 mikrona a promjer embriona ehinokokusne tenije oko 22 mikrona,i iz toga mozemo zakljuciti zasto je jetra prva prepreka gdje se embrion tenije zaustavi.Zbog toga se 70% ehinokokusa nadje u jetri.Na mjestu zaustavljanja rastanjem embriona razvija se mikroskopska cista ispunjena bistrom tecnoscu.Cista raste prvo lagano,ali vremenom moze postati ogromna.Ima vise tipova ehinokokusne ciste i to su:unikularni echinococcus,echinococcus cysticus multivesicularis,echinococcus alveolaris.
Klinička slika:Bolest najčešće nije praćena komplikacijama uglavnom prođe nezapaženo.
Tek uvećane ciste može da dovede do bolova u desnom hipondriju naročito pri promjeni položaja.Tegobe se mogu javiti zbog pritiska ciste na okolne organe ili kad su vezane za njih.Često se u toku razvoja ciste pojavljuje urtikarija.Bolesnik je dobrog očuvanog fizičkog stanja. Lokalizacija procesa u kostima prezentira se bolovima i čestim lomovima.
Kod smještaja hidatida u trbušnoj šupljini često dolazi do prskanja cista uslijed naglog povećanja tlaka u trbušnoj šupljini. Velika opasnost kod pucanja ciste je prosipanje novih zametaka po trbušnoj šupljini i razvijanje mnogobrojnih novih cisti. Takvo stanje se naziva sekundarna ehinokokoza, i uglavnom ima smrtni ishod
Dijagnoza: Osim epidemioloških podataka, kliničke slike i nalaza krvi, danas ključnu ulogu u dijagnosticiranju ehinokokoze imaju radiografskei druge metode prikazivanja.
RTG pluća prikazivat će okrugle, iregularne mase dok ista pretraga neće davati pozitivne nalaze kod promjena u drugim organima osim u slučajevima kalcificiranja cista.
Osim RTG-a, djelotvorne tehnologije snimanja su CT i UZV.
Uzimanje uzorka tekućine iz ciste uglavnom je napušteno radi mogućih komplikacija zbog rasipanja ličinki po organizmu. Osim spomenutih metoda, za dokazivanje infekcije koriste se i imunološki testovi.
Liječenje:
Metode kirurškog liječenja su:
- cilj je potpuno odstranjenje ciste zajedno s hitinskom membranom
- ako je izražena pericistična upala ili je cista zagnojena, najprije se cista otvori i isprazni, a germinativni sloj i skoleksi uništavaju se ubrizgavanjem germcidnih otopina
- ponekad je potrebno radi odstranjenja ciste resecirati dio organa u kojem se cista nalazi
- kod ehinokokoze slezene potrebno je potpuno uklanjanje tog organa
- kod ehinokokoze jetre rjeđe se radi otvaranje ciste prema van kroz otvor na prednjoj trbušnoj stijenci.
Prognoza bolesti:
Mnogi bolesnici žive relativno dugo s velikim cističnim promjenama prije nego što uopće bolest bude dijagnosticirana.
Ehinokok jetre i pluća, može se u pravilu kirurški odstraniti.Kod nekih lokalizacija prognoza zna biti puno lošija.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.