subota, 8. prosinca 2012.

Tumori jetre

Tumori jetre se dijele na benigne i maligne koji se kasnije dijele na primarne i sekundarne.
Benigni tumori:Hemangiom je tumor koji se najčešće sreće u jetri.Više se javlja kod žena nego kod muškaraca.Imamo dva tipa:kapilarni i kaveozni.Kapilarni su mnogo češći dok kaveozni se javljaju kod svih dobnih grupa.Male tumorske promjene najčešće se nađu slučajno pri operacijama, a ako je tumor veliki obično se palpira.


Što se tiče ostalih benignih tumora možemo spomenuti da postoje:Adenomi(hepatoadenomi i holangioadenomi) i Hamartomi.
Maligni tumori:
Primarni maligni tumori potiču kada se neke od struktura jetre, ili sekundarni, u jetru prenose iz nekog oboljelog organa(metastaza).Maligni tumori sve se više pojavljuju i njihova učestalost se povećava iz dana u dan.Hepatom je najčešće primarni maligni tumor jetre.Davno je utvrđena veza između ovog tumora i ciroze.Postoje tri tipa ovog tumora zavisno od tkiva iz kojeg je nastao:
                1)Hepatocelularni(nastao od hepatocita)
                2) Holangiokarcinomi(nastao od kapilarnih duktula)
                3)Mješani od ova dva tipa
Etiologija:malignih tumora je nepoznata.Ipak prema nekim eksperimentima i kliničkim podacima, izgleda da pojava, naročito primarnog karcinoma jetrenih ćelija ima i svojih specifičnosti.
Klinička slika:
Ovog tumora je varijabilna(nekarakteristična) tako da je teško dijagnostikovati pri operaciji.Razvoj kliničkih manifestacija povezan je sa veličinom i položajem tumora.Karakateristika mu je da dovodi do naglog pada tjelesne težine i izražene anemije.Bol se javlja u slučajevima kada hepatom raste na površini jetre.Metastaziranje tj.širenje primarnog karcinoma van granica jetre, najčešće se događa hematogenim putem, i to venskim: preko hepatičkih vena i donje šuplje vene može da izazove tumorske embolije plućnih krvnih sudova, i time metastazira u pluća.
Dijagnoza:se postavlja na osnovu povisenja alkalne fosfataze,splenoportografije,selektivne arteriografije,skenograma jetre,pomocu ultrazvuka,laparoskopijom i eventualnom biopsijom tkiva za vrijeme laparoskopije.
Prognoza: je loša, a bolest obično traje 6-12 mjeseci.Ukoliko karcinom nastaje na cirotičnom terenu, smrt može nastupiti i ranije.
Liječenje:Maligni tumori jetre danas se još uvijek ne liječe sa uspjehom.Ono može biti hirurško ili hemioterapijsko.
Hirurško liječenje se satoji u:parcijalnoj hepatektomiji, u totalnoj hepatektomiji i ligaturi hepatičke arterije.Od svih ovih hirurških intervencija najviše rezultata pruža totalna hepatektomija sa tranplatacijom nove jetre.
Hemioterapijsko liječenje obuhvata upotrebu citostatika, od kojih su najpoznatiji fluorouracil, floksuridin i metotreksat.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.