četvrtak, 29. kolovoza 2013.

Kako sačuvati jetru?

Jetra je cantralna laboratorija u našem tijelu. Predstavlja organ kroz koji prolazi najveći broj otrova, koje ona na čaroban način, stručno i profesionalno uklanja, kako bi mogli živjeti. Ima veliku sposobnost da se obnavlja kad je oštećena i posjeduje veliki kapacitet regeneracije.

Naša jetra je svakodnevno prezaposlena mnogobrojnim obavezama: proizvodi proteine, faktore zgrušavanja, čuva vitamine i željezom, sudjeluje u probavi hrane, preređuje masnoće, eliminira toksine i druge štetne materije koje slučajno ili namjerno unosimo u organizam. Jetra takođe sudjeluje u regulaciji šećera u krvi i sudjeluje u održavanju optimalne količine hormona u našem tijelu.Mi smo vrlo često nemilosrdni, prema našoj jetri, a ona tako brižno čuva naše zdravlje, čak i kada spavamo ona radi punom parom. Simptomi oštećenja jetre su najčešće: hroničan umor, nesanica, depresija, glavobolja, svrbež kože, žutilo kože, migrene, promjene raspoloženja, mučnina, zatvor, prolivi, nadutost, gubitak apetita, te u odmaklim fazama žutilo kože, otoci nogu i trbuha.

Sačuvajte svoju jetru, odbacite štetne navike, alkohol, kafa, lijekovi, masna i pržena hrana, cigarete i slične otrove. Jedite maslinovo ulje, ulje od bundeve, te povrće i voće bez pesticida.

Postoji određene namirnice koje se brinu za vašu jetru, čak i kada je prilično oštećena:  To su: mladi sir, jogurt, cvekla, surutka, brusnice, borovnice i artičoka.

Maslačak, sladić, čičkovo mlijeko, lincura i tinktura od bijelog sleza su veliki prijatelji vaše jetre, u malim dozama naravno. U životu ni s čim ne treba pretjerivati.
Zapamtite da je naše tijelo savršeno, najveći broj našim organa ima sposobnost da se obnavljaju i oporave kada su oštećeni, ali ne zaboravite sve ima svoje granice!
Prijatan dan vam želim!


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.