četvrtak, 26. rujna 2013.

Simptomi bolesti jetre

Jetra je čudesna laboratorija u našem tijelu. Svakoga dana ona obavlja veliki broj složenih funkcija. Jetra sudjeluje u odstranjivanju otrova iz našeg tijela, produkuje žuč , učestvuje u probavi hrane, deponiranju vitamina, proizvodnji proteina i faktora koagulacije.  Jetra, zajedno sa bubrezima predstavlja glavni organ koji nas štiti od otrovnih i štetnih supstanci. Jetra ima veliku sposobnost obnavljanja, pa se nažalost simptomi oboljenja jetre uglavnom otkriju u uznapredovaloj fazi.


Zdravlje jetre
Jetra (lat.hepar) se nalazi ispod desnog rebarnog luka, u desnom gornjem dijelu trbušne šupljine.  Predstavlja najveći unutarnji organ. Teška je oko 1,5 kg i ima  veliki broj krvnih žila, zbog čega je svaka povreda jetre praćena masivnim krvarenjem. Jetra je organ bez kojeg čovjek ne može živjeti. Za razliku od nekih drugih organa koji se ne mogu samoobnavljati, jetra ima veliki kapacitet regeneracije.  Zdravlje jetre u najvećoj mjeri zavisi od načina na koji živimo. Činjenica je da veliki broj nas teroriše vlastito tijelo otrovima, cigaretama, kafom, alkoholom, nezdravom brzom i masnom hranom, konzervansima.
Posebnu opasnost za jetru predstavlja često uzimanje lijekova, prema vlastitom izboru, bez prethodne konsultacije sa ljekarom.

Simptomi oboljenja i oštećenja jetre se javljaju u širokom spektru u najrazličitijim kombinacijama. Najčešće su to umor, nesanica, glavobolje, depresija, probavne smetnje, zatvor, mučnina, nadutost, izmjene raspoloženja, bolovi u trbuhu. Navedeni simptomi nisu karakteristični isključivo za bolesti jetre, ali svakako mogu da ukažu na činjenicu da postoje određeni problemi. Simptomi koji su tipični za bolesti jetre, se nažalost javljaju u odmakloj fazi. To su žutilo kože (žutica, ikterus), smanjenje mišićne mase, uvećanje grudi kod muškaraca (ginekomastija), zadah iz usta, smanjenje dlakavosti, sklonost krvarenjima, oticanje trbuha, oticanje nogu, pomućenje svijesti. Završna faza oštećenja jetre je jetrena (hepatalna) koma.

Zatajenje jetre može biti akutni i hronično. Najčešće kada bolest ne pređe iz akutne u hroničnu fazu, jetra se u cjelosti regeneriše.  Ukoliko bolest pređe iz akutne u hroničnu gormu, što je čest slučaj kod hepatitisa B i C, funkcionalne rezerve jetre se polako iscrpljuju, normalno tkivo jetre se pretvara u ožiljke (fibroza), oštećuju se anatomija i krvotok jetre i razvija se hronična jetrena insuficijencija, najčešće u formi ciroze.
Ciroza jetre vrlo brzo dovodi do propadanja jetre i jedini spas je presađivanje jetre, što nikom ne bismo poželjeli.
Stoga, prijatelji moji mislite na vaše zdravlje, čuvajte svoju jetru, čudesnu laboratoriju u našem organizmu.


Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.