utorak, 12. studenoga 2013.

Koja hrana je odlična za vašu jetru?

Jetra je glavna tvornica u našem organizmu i mjesto na kome se skuplja i odstranjuje otpad iz našeg tijela. Jetra je savršena laboratorija, koja uglavnom radi bez greške. Iako je savršena i posjeduje veliku sposobnost regeneracije, ne treba da je prekomjerno opterećujemo štetnim materijama u hrani koju pojedemo. Osobe koje već imaju dijagnostikovano oboljenje jetre moraju  voditi izuzetno mnogo računa o ishrani.



Postoji cijeli niz namirnica koji imaju pozitivne učinke na funkciju naše drage jetre.
U principu, za zdravlje jetre i cjelokupnog organizma je najvažnije imati mjeru i održavati ravnotežu  u ishrani.

Za zdravu jetru i dug život treba da jedete slijedeće namirnice:

Povrće u svježem stanju, jer samo tako organizam dobija zaštitne i energetski važne materije.

Zeljaste biljke su sjajne za jetru. Kupus je izuzetno zdrav, iako mnogi od nas nisu veliki ljubitelji ove biljke. Kupus je najbolje jesti svjež, u salatama. S obzirom na nadimanje u kupus je poželjno dodati mali kima

Kupus treba koristiti u svežem obliku, kao salate ili kao sveže ceđen sok koji je blagotvoran i kod težih oboljenja jetre. Da biste spriječili  nadimanje, u kuhani kupus treba dodati malo kima. Ukusan je i kiseli kupus, ali nipošto za osobe sa oboljenjem jetre i visokim krvnim pritiskom.

Krompir je sjajna hrana za sva oboljenja jetre.

Paradajz je sjajan za neutralizaciju štetnih materija koje svakodnevno unosimo u organizam. Likopen iz paradajza nas štiti od raka.

Mrkva obiluje vlaknima i vitaminima, posebno je veliki izvor provitamina A koji je neophodan za svakodnevne funkcije jetre i njenu regeneraciju.

Rotkva je korisna za pacijente sa hepatitisima, hroničnim oštećenjem jetre u formi ciroze jetre. Rotkva poboljšava produkciju žuči i pomaže eliminaciju toksičnih materija.

Voće je prijatelj vaše jetre. Citrusi su pravi prijatelji vaše jetre. Narandža djeluje stimulativno na eliminaciju žuči iz jetre, žučne kese i spriječava nastanak kamenca u žučnoj kesi.

Maslinovo ulje je izuzetno zdravo za jetru. Najbolje za vaš organizam je hladno maslinovo ulje u raznim salatama. Zagrijavanjem i kuhanjem maslinovo ulje gubi svoje korisne osobine, jer se većina aktivnih supstanci inaktivira na temperaturama iznad 40 C. 

Mnogobrojni začini su pravi čarobnjaci kada je u pitanju funkcija jetre. Začine treba da koristite onako kako vi to volite, svježe ili u kuhanju.  Posebno zdravi za jetru su celer, hren, luk, češnjak i đumbir.

Masline su veoma zdrave za osobe koje imaju urednu finkciju jetre, ali se ne preporučuju kod oboljenja jetre zbog visokog sadržaja soli.

Limun sudjeluje u regulaciji protoka krvi kroz jetru i na taj način potpomaže brzu i efikasnu eliminaciju štetnih materija  iz našeg tijela.  Sok od limuna, med i voda stimulišu cjelokupnu probavu.

Grožđe obiluje antioksidansima koji štite našu jetru i cijeli organizam. Borovnice su takođe izuzetno zdrave za našu jetru.

Nadam se da ćete danas sebi pokloniti bar jednu od prethodno navedenih namirnica. Mislite na svoje zdravlje, jer niko drugi to neće učiniti umjesto vas i ne zaboravite Vi ste ono što jedete!
Prijatan dan dragi moji prijatelji.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.