Preskoči na glavni sadržaj

Ekologija tijela

Kažu da je čistoća pola zdravlja. Gdje potražiti onu drugu polovinu?

Kada mijenjamo ulje u motoru našeg ljubimca četverotočkaša biramo kvalitetnu marku ulja. Kada kupujemo odjeću i obuću biramo pouzdanog proizvođača i dizajnera.

A što je s hranom koju svakodnevno konzumiramo?
Unosimo hranu koja zadovoljava naša osjetila. Je li to baš dobro i dovoljno?

Krenimo redom. Očistimo naše tijelo od starih dugogodišnjih navika. Zašto?

Naše tijelo je zatrovano

U našem tijelu je zbog dugogodišnje loše navike konzumiranja svega i svačega došlo do zatrovanja. Naše tijelo je pretrpano hranom loše kvalitete i sada patimo od posljedica toga.

Agresivno „bombardiranje“ reklamama je snažna podrška tim proizvodima. Iako su pakirani u lijepu i privlačnu ambalažu, nakljukani su kemijom.

Ovi proizvodi s polica trgovina svakodnevno privlače naše poglede i naprosto nas tjeraju da ih kupimo.

Mi se ponašamo komforno, udovoljavamo svojim ukusima a ne razmišljamo o kvaliteti onoga što nam treba dati pokretačku, životnu energiju. Izgubili smo osjećaj i čvrstu vezu s prirodom i njezinim zakonima.

To sve traje godinama, decenijama a onda kada dođe problem – bolest, nađemo se u čudu. Otkud i zašto baš nama?

Problem najprije nastaje u crijevima. Zbog bezvrijedne i štetne hrane koju konzumiramo i preopterećenosti naših probavnih organa dolazi do zastoja hrane.

Naše tijelo je puno otrova, ono je previše zakiseljeno. U takvoj PH sredini paraziti, bakterije, virusi su našli prijatno okruženje za život i razvoj. A gdje su oni, eto toksina a gdje su toksini eto bolesti.

Osvijestimo se i pokrenimo. Učinimo nešto za sebe. Naš organizam je savršen, gotovo svemoguć, samo mu nemojmo smetati lošim navikama.

Prepoznajmo naše loše navike

Pođimo redom. Koliko i kakvu vodu pijete? Naš organizam je često više žedan nego bolestan. Dovoljno konzumiranje zdrave vode može Vam pomoći riješiti mnoge zdravstvene probleme.

Vjerujte. Pronađite oslonac u životu. Budite humani, osjetimo tuđi problem, potrebu, bol.

Volite i bit ćete voljeni. Njegujte svaku vrstu ljubavi. Prema djeci i roditeljima, braći i sestrama, bližnjima, prema suprotnom spolu, prijateljima, suradnicima. Njegujte to stalno. Podijelite ljubav, biće je više.

Klonite se stresa. Kako? Budite iskreni, pouzdani, temeljni, sigurni u sebe, družite se s dobrim ljudima. U njima potražite i pronaći ćete dobro.

Smijte se. Potražite razlog za smijeh, biće ih napretek, vjerujte.

Šećite. Uspostavite blizak kontakt s prirodom. Volite je, u njoj pronađite svu ljepotu sveta. Konačno udahnite punim plućima! Divite se njenim moćima, ljepoti, savršenstvu.

Izlažite se suncu. Sunce je život. Izbjegavajte samo najveće vrućine.

Postite. Kada krenete, shvatit ćete dobrobit posta u čišćenju organizma i njegovu iscjeljujuću snagu.

Odbacite loše navike. Usvajajte nova znanja i vrijednosti. Pronađite primjere u prirodi - kako to tamo funkcionira. Zašto ne bi i u Vašem slučaju vrijedilo i uspelo?

A ishrana? Koliko je knjiga napisano o prehrani, koliko recepata iz raznih kuhinja svijeta, a koliko laži u svemu tome? Slučajnih, iz neznanja i planskih, tendencioznih.

Što nam preostaje? Priroda i njezini zakoni.

Živa hrana

Pozivam Va da jedete prirodnu, živu hranu. Kakva je to hrana? Fantastična. Voće, povrće, sjemenke, orašasti plodovi, klice, samoniklo bilje i voće, gljive i sve to termički neobrađeno.

Da, presno. A kruh, meso, mlijeko, jaja? Njima se "zahvalimo" za sve probleme koji su nam donijeli.

A sol, šećer, ulje i brašno? I njima se "zahvalimo".

A piće, što onda piti? Pijte vodu, nezaslađen čaj ili kombuhu.

Pa ja to ne mogu, najčešći je odgovor!

Ja znam da mogu i hoću. Znam da je tu sve što čovjeku treba. Pišem jer imam vlastito iskustvo, rezultat.

I vi pokušajte, oprobajte svoju snagu da konačno za sebe učinite nešto značajno.

Izvor: Alternativa

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šta nije zdravo za vašu jetru?

Jetra je centralna laboratorija u našem tijelu. Svakodnevno je izložena velikom broju otrova koji nastaju u našem tijelu ili dolaze iz vanjske sredine.  Danas je savršen dan za usvajanje zdravih životnih navika. Napravite prvi korak, narednog dana još jedan i veoma brzo će vaše tijelo osjetiti velike pozitivne promjene. Alkohol je neprijatelj vaše jetre. To je činjenica koja je poznata stotinama godina. S alkoholom morate biti vrlo oprezni. Često i prekomjerno konzumiranje alkohola može uvelike pridonijeti oštećenju jetre, ali i drugih organa u našem tijelu posebno srca i nervnog sistema. Alkohol se metabolizira u jetri. Svakodnevni teror jetre alkoholom iscrpljuje njenu radnu sposobnost, ometa lučenje probavnih enzima i dovodi do smanjene apsorpcije tvari koje su našem tijelu izuzetno potrebne. Osobe koje često konzumiraju alkohol, gotovo uvijek imaju deficit proteina, vitamina B, vitamina D, A, E i K. Zbog unosa alkohola organizam ne dobija dovoljno vitamina B1 i folne ki

Jetra je laboratorija našeg tijela

Od svih složenih hemijskih laboratorija našeg tijela, jetrene ćelije su najzanimljivije. Milijarde ovih radnih jedinica, koje se nalaze u sastavu jetre, usmjerene su prema krvi i krvnim žilama koje dolaze iz tankog crijeva. Razmatrat ćemo   sve ove pojedinačne strukture kao jedan nevjerovatan organ, koji zovemo jetra. Ona je najveća žlijezda našeg tijela i pridodata je organima za varenje. Teška je oko 1500 grama. Njena dužina iznosi oko 30 cm, širina oko 16 cm, a debljina 8cm. To je organ crvenkasto­smeđe boje i meke konzistencije. Kod oboljenja jetre i žučne kese javlja se bol u predjelu desne lopatice. Jetra, koja leži u desnom gornjem uglu trbušne šupljine, funkcioniše kao izuzetan filter u krvnom sistemu. I dok bubreg filtrira proste vodene rastvore, viškove materijala u ljudskom tijelu, jetra čisti složene rastvore, kao što su lijekovi i hormoni. Zbog svog položaja i funkcionalne povezanosti sa drugim organima tijela, poremećaji u funkcionisanju jetre imaju veliki ut

Dijeta kod oboljenja jetre

Za jetru se obično kaže da je laboratorijum našeg organizma, a to je ime dobila zato što se u njoj obavljaju mnogobrojne i raznovrsne hemijske radnje, koje u takvom obliku ne obavlja ni jedan drugi organ. Da bismo što bolje razumeli kakva treba da bude dijeta kod obolelih od jetre, mi ćemo u glavnim crtama izneti normalne i poremećene radnje jetre u vezi sa glavnim sastojcima naše hrane.  Naša hrana se sastoji iz tri glavna sastojka: masti (biljnih i životinjskih), belančevina (meso, sir i jaja) i najzad ugljenih hidrata (šećer, brašno, krompir i dr.). Kada mast uneta hranom dodje u jetru, ona mast zadržava, a potom šalje u druge rezervoare, gde je obično njeno nagomilavanje prirodno (oko trbuha, kukova i grudi). Poremećajem tog normalnog rada, tj. kada jetra nešalje mast u depoe, nastaje oboljenje jetre, naime mast se nagomilava i trajno zadržava u jetri. To oboljenje jetre je često i iz njega mogu da se razviju mnogo teža pa i smrtonosna oboljenja. Prema tome, ovo stanje mož