Preskoči na glavni sadržaj

Kako prepoznati da je vašem tijelu potreban detoks?

Postoje i neki signali koji upozoravaju da je tijelo opterećeno i da traži pomoć:

-glavobolja
-alergija
-problemi s kožom
-zadah i neprijatan miris tijela
-depresija
-slabo pamćenje
-nadutost
-loše varenje
-debljanje ili prekomjerno mršavljenje
-zatvor

Kako bi lakše i efikasnije “očistili vaše tijelo evo par namirnica koje bi trebalo da konzumirate:

1. Zeleno povrće
Kelj, praziluk, zelena salata, blitva, karfiol i spinat.  Kad god je moguće jedite ovo povrće sirovo, a ukoliko je termička obrada ipak potrebna, kuhajte na pari kako bi sačuvali što više hranjivih sastojaka.

2. Limun
Vitamin C otapa toksine u vodi zbog čega oni lakše izlaze iz tijela. S obzirom na to da jetra ima više od 500 funkcija, ovo je vrlo zaposlen organ. Najvažnija uloga joj je filtriranje krvi i otpadnih materija, lijekova, pesticida i drugih toksičnih supstanci. Toksini koji su neutralizovani se izlučuju uz pomoć žuči, a limun je glavni saveznik u tome jer upravo limun podstiče proizvodnju žuči, a pomaže i samoj detoksikaciji jetre pa tako i cijelog organizma.

3. Jabuke
Vlakna koja se nalaze u jabuci i pektin veoma pomažu tijelu da se oslobodi teških metala i raznih aditiva.

4. Bijeli luk
Bijeli luk ima izrazito antibakterijsko i antivirusno dejstvo. U detoksikaciji pomaže tako što se aktivira enzim koji pak pomaže rad jetre.

5. Kupus
Odlična namirnica koja sadrži enzime koje poput bijelog luka pomažu bolji rad jetre.

6. Cvekla
Ovo povrće je odličan izvor vitamina B3, B6 i C, a takođe sadrži beta karoten, magnezijum, kalcijum, cink i gvožđe.



serbianforum

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šta nije zdravo za vašu jetru?

Jetra je centralna laboratorija u našem tijelu. Svakodnevno je izložena velikom broju otrova koji nastaju u našem tijelu ili dolaze iz vanjske sredine.  Danas je savršen dan za usvajanje zdravih životnih navika. Napravite prvi korak, narednog dana još jedan i veoma brzo će vaše tijelo osjetiti velike pozitivne promjene. Alkohol je neprijatelj vaše jetre. To je činjenica koja je poznata stotinama godina. S alkoholom morate biti vrlo oprezni. Često i prekomjerno konzumiranje alkohola može uvelike pridonijeti oštećenju jetre, ali i drugih organa u našem tijelu posebno srca i nervnog sistema. Alkohol se metabolizira u jetri. Svakodnevni teror jetre alkoholom iscrpljuje njenu radnu sposobnost, ometa lučenje probavnih enzima i dovodi do smanjene apsorpcije tvari koje su našem tijelu izuzetno potrebne. Osobe koje često konzumiraju alkohol, gotovo uvijek imaju deficit proteina, vitamina B, vitamina D, A, E i K. Zbog unosa alkohola organizam ne dobija dovoljno vitamina B1 i folne ki

Jetra je laboratorija našeg tijela

Od svih složenih hemijskih laboratorija našeg tijela, jetrene ćelije su najzanimljivije. Milijarde ovih radnih jedinica, koje se nalaze u sastavu jetre, usmjerene su prema krvi i krvnim žilama koje dolaze iz tankog crijeva. Razmatrat ćemo   sve ove pojedinačne strukture kao jedan nevjerovatan organ, koji zovemo jetra. Ona je najveća žlijezda našeg tijela i pridodata je organima za varenje. Teška je oko 1500 grama. Njena dužina iznosi oko 30 cm, širina oko 16 cm, a debljina 8cm. To je organ crvenkasto­smeđe boje i meke konzistencije. Kod oboljenja jetre i žučne kese javlja se bol u predjelu desne lopatice. Jetra, koja leži u desnom gornjem uglu trbušne šupljine, funkcioniše kao izuzetan filter u krvnom sistemu. I dok bubreg filtrira proste vodene rastvore, viškove materijala u ljudskom tijelu, jetra čisti složene rastvore, kao što su lijekovi i hormoni. Zbog svog položaja i funkcionalne povezanosti sa drugim organima tijela, poremećaji u funkcionisanju jetre imaju veliki ut

Dijeta kod oboljenja jetre

Za jetru se obično kaže da je laboratorijum našeg organizma, a to je ime dobila zato što se u njoj obavljaju mnogobrojne i raznovrsne hemijske radnje, koje u takvom obliku ne obavlja ni jedan drugi organ. Da bismo što bolje razumeli kakva treba da bude dijeta kod obolelih od jetre, mi ćemo u glavnim crtama izneti normalne i poremećene radnje jetre u vezi sa glavnim sastojcima naše hrane.  Naša hrana se sastoji iz tri glavna sastojka: masti (biljnih i životinjskih), belančevina (meso, sir i jaja) i najzad ugljenih hidrata (šećer, brašno, krompir i dr.). Kada mast uneta hranom dodje u jetru, ona mast zadržava, a potom šalje u druge rezervoare, gde je obično njeno nagomilavanje prirodno (oko trbuha, kukova i grudi). Poremećajem tog normalnog rada, tj. kada jetra nešalje mast u depoe, nastaje oboljenje jetre, naime mast se nagomilava i trajno zadržava u jetri. To oboljenje jetre je često i iz njega mogu da se razviju mnogo teža pa i smrtonosna oboljenja. Prema tome, ovo stanje mož