Preskoči na glavni sadržaj

Najbolji čajevi za čišćenje i mršavljenje

Izdvajamo pet čajeva koji su najbolji za čišćenje organizma i mršavljenje. Međutim, treba imati na umu da je za postizanje rezultata najvažnija promena loših životnih navika. Samom konzumacijom čajeva neće se postići pun efekat.





Čaj od hibiskusa bogat vitaminom C koji otklanja toksine iz organizma

Čaj, sam po sebi, lagana je tečnost visoke nutritivne vrednosti. Odličan je izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi podstiču metabolizam. A zbog toga što utiče na osećanje sitosti i manjeg unosa hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje.

Izdvajamo pet čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma.

Zeleni čaj
- Da bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se deaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji potiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase.

Uz dokazani efekat na liniju, zeleni čaj je efikasan i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Zeleni čaj treba ispijati dva do tri puta dnevno - nezaslađenog.

Oolong čaj
- Oolong čaj je polufermentisani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referisan kao "aromatični neprijatelj masnoća" jer efikasno smanjuje stvaranje masnih naslaga i podstiče mršavljenje.

I on obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane.

Dve šoljice dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji ukusom i mirisom asocira na cveće i voće, dovoljno ti je da ubrzaš metabolizam i suprotstaviš se suvišnim kilogramima.

Čaj od hibiskusa
- Hibiskus je jedan od najlepših cvetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, poseduje blagotvorna svostva koja se cene već vekovima. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji telesne mase.

Naime, hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik, pa smanjuje osećaj nadutosto.

Najbolji efekti su ako se čaj od hibiskusa pije jednom do dva puta dnevno.

Čaj od kopriva
- U današnje vreme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca, ali i kao pomoć u lečenju reumatskih tegoba.

Lišće koprive sadrži mnogo hlorofila, organskih kiselina i 10 odsto mineralnih soli s dosta kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer deluje tako što podstiče ramenu materija pa samim time i uklanjanje štetnih stvari što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja.

Nema dokazanih štetnih dejstava, a jedine zabeležene nuspojave su lakše želudačane tegobe. Valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi poput.

Lotus čaj
- Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom liljanu i poznato je lekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine.

Značajan deo hemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno deluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i kao namirnica protiv starenja organizma, a nedavna su istraživanja zabeležila i njegov uticaj na telesnu masu.

Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je da ekstrakt lotusa značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masnom tkivu, a povećava razgradnju masnih naslaga.

Izvor: Vestionline

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Surutka je zdrava za jetru

Surutka je bogata proteinima, vitaminima (B2, B6, B12, C, K), aminokiselinama, enzimima, mineralima koji čuvaju život (kalcijum, fofsor kalijum, magnezijum), sprečavaju demineralizaciju organa i kostiju i mnogo drugih za zdravlje i razvoj živih bića, neophodnih materija. Minerali održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar, infarkt. Proteini sprečavaju osteoporozu, regulišu holesterol, zaustavljaju dejstvo zubnog plaka, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i što je veoma bitno regenerišu jetru. Jetra je najveca žlezda u našem organizmu i jedini je unutrašnji organ koji ima moc regeneracije. Bolesti jetre su cesti uzrocnici smrti, pa o njoj treba ozbiljno brinuti tokom celog zivota. Ona svakodnevno obavlja veoma brojne, slozene i bitne funkcije u nasim organizmima da nas odrzala u zivotu i zdravlju: - ima kljucnu ulogu u preradi hrane koju jedemo, - u procesu detoksikacije, štiti nas od štetnog uticaja brojnih toksina kojima

Simptomi ostecenja jetre

Procenat ljudi koji boluju od bolesti jetre raste iz godine u godinu. Statistika pokazuje da je peti najčešći uzrok smrti upravo bolest jetre. Takođe, od svih bolesti organa za varenje, bolesti jetre su na drugom mjestu po stepenu mortaliteta. Mogući uzroci oštećenja jetre su brojni, uključujući i nasljedni faktor, odnosno genetsku predispoziciju, hronične bolesti jetre kao što je ciroza, dugotrajno izlaganje toksičnim materijama. Važno je da razumijemo moguće znake oštećenja jetre da bismo sačuvali svoje zdravlje i blagostanje.  1. UMOR Pravilno funkcionisanje jetre od vitalnog je značaja za naše zdravlje. Između ostalog, jetra: – čisti i detoksicira krv metabolišući alkohol i lijekove i neutrališući otrovne supstance – sintetiše osnovne tjelesne proteine, kao što su proteini koji sprječavaju zgrušavanje krvi i proteini koji se bore protiv infekcija i dostavlja hranljive materije u krv – proizvodi holesterol i pretvara ga u esencijalne supstance koje naše tijelo može da koristi – regu

Anatomija jetre

Jetra : je najveći organ u našem organizmu težine oko 1,5 kg, a jetra je ujedno i najveća žlijezda u našem organizmu.Nalazi se u desnom hipondriju ispod desnog rebarnog luka odnosno desne polovine dijafragme. Jetra zauzima položaj u organizmu između digestivnog trakta i sistemskog krvotoka, u koji ubacuje produkte svoje funkcije, da joj on omogućuje specifičnu ulogu u najvećem broju broju metabloičkih procesa u organizmu.Zbog toga se jetra naziva labaratorijom organizma. Zbog ovakvog položaja i između ostalog funkcionalne povezanosti sa drugim organima određeni poremećaji koji mogu utjecati na jetru mogu imati velikog uticaja kako na metabolizam tako i na rad organa kao što su:slezena, kostne srži, endokrinih žlijezda, bubrega i takođe centralnog nervnog sistema. Jetra je takođe izložena i dejstvu raznih egzogenih i endogenih patogenih činilaca i zbog toga nema bolesti, a da pri tom nije oštećena i jetra to su tzv. Sekundarna oštećenja jetre.To su oštećenja koja običn