Preskoči na glavni sadržaj

Najbolji čajevi za čišćenje i mršavljenje

Izdvajamo pet čajeva koji su najbolji za čišćenje organizma i mršavljenje. Međutim, treba imati na umu da je za postizanje rezultata najvažnija promena loših životnih navika. Samom konzumacijom čajeva neće se postići pun efekat.





Čaj od hibiskusa bogat vitaminom C koji otklanja toksine iz organizma

Čaj, sam po sebi, lagana je tečnost visoke nutritivne vrednosti. Odličan je izvor polifenola, vitamina, minerala, aminokiselina i preko 400 drugih blagotvornih sastojaka od kojih mnogi podstiču metabolizam. A zbog toga što utiče na osećanje sitosti i manjeg unosa hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje.

Izdvajamo pet čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma.

Zeleni čaj
- Da bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se deaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola - katehina koji potiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji opseg struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Dodatno, čak i pri prehrani koja obiluje mastima, dugotrajni unos EGCG –a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase.

Uz dokazani efekat na liniju, zeleni čaj je efikasan i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Zeleni čaj treba ispijati dva do tri puta dnevno - nezaslađenog.

Oolong čaj
- Oolong čaj je polufermentisani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referisan kao "aromatični neprijatelj masnoća" jer efikasno smanjuje stvaranje masnih naslaga i podstiče mršavljenje.

I on obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane.

Dve šoljice dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja koji ukusom i mirisom asocira na cveće i voće, dovoljno ti je da ubrzaš metabolizam i suprotstaviš se suvišnim kilogramima.

Čaj od hibiskusa
- Hibiskus je jedan od najlepših cvetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, poseduje blagotvorna svostva koja se cene već vekovima. Jedno od njih je i pomoć u regulaciji telesne mase.

Naime, hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik, pa smanjuje osećaj nadutosto.

Najbolji efekti su ako se čaj od hibiskusa pije jednom do dva puta dnevno.

Čaj od kopriva
- U današnje vreme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca, ali i kao pomoć u lečenju reumatskih tegoba.

Lišće koprive sadrži mnogo hlorofila, organskih kiselina i 10 odsto mineralnih soli s dosta kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa. Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer deluje tako što podstiče ramenu materija pa samim time i uklanjanje štetnih stvari što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja.

Nema dokazanih štetnih dejstava, a jedine zabeležene nuspojave su lakše želudačane tegobe. Valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi poput.

Lotus čaj
- Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom liljanu i poznato je lekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine.

Značajan deo hemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno deluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i kao namirnica protiv starenja organizma, a nedavna su istraživanja zabeležila i njegov uticaj na telesnu masu.

Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je da ekstrakt lotusa značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masnom tkivu, a povećava razgradnju masnih naslaga.

Izvor: Vestionline

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šta nije zdravo za vašu jetru?

Jetra je centralna laboratorija u našem tijelu. Svakodnevno je izložena velikom broju otrova koji nastaju u našem tijelu ili dolaze iz vanjske sredine.  Danas je savršen dan za usvajanje zdravih životnih navika. Napravite prvi korak, narednog dana još jedan i veoma brzo će vaše tijelo osjetiti velike pozitivne promjene. Alkohol je neprijatelj vaše jetre. To je činjenica koja je poznata stotinama godina. S alkoholom morate biti vrlo oprezni. Često i prekomjerno konzumiranje alkohola može uvelike pridonijeti oštećenju jetre, ali i drugih organa u našem tijelu posebno srca i nervnog sistema. Alkohol se metabolizira u jetri. Svakodnevni teror jetre alkoholom iscrpljuje njenu radnu sposobnost, ometa lučenje probavnih enzima i dovodi do smanjene apsorpcije tvari koje su našem tijelu izuzetno potrebne. Osobe koje često konzumiraju alkohol, gotovo uvijek imaju deficit proteina, vitamina B, vitamina D, A, E i K. Zbog unosa alkohola organizam ne dobija dovoljno vitamina B1 i folne ki

Jetra je laboratorija našeg tijela

Od svih složenih hemijskih laboratorija našeg tijela, jetrene ćelije su najzanimljivije. Milijarde ovih radnih jedinica, koje se nalaze u sastavu jetre, usmjerene su prema krvi i krvnim žilama koje dolaze iz tankog crijeva. Razmatrat ćemo   sve ove pojedinačne strukture kao jedan nevjerovatan organ, koji zovemo jetra. Ona je najveća žlijezda našeg tijela i pridodata je organima za varenje. Teška je oko 1500 grama. Njena dužina iznosi oko 30 cm, širina oko 16 cm, a debljina 8cm. To je organ crvenkasto­smeđe boje i meke konzistencije. Kod oboljenja jetre i žučne kese javlja se bol u predjelu desne lopatice. Jetra, koja leži u desnom gornjem uglu trbušne šupljine, funkcioniše kao izuzetan filter u krvnom sistemu. I dok bubreg filtrira proste vodene rastvore, viškove materijala u ljudskom tijelu, jetra čisti složene rastvore, kao što su lijekovi i hormoni. Zbog svog položaja i funkcionalne povezanosti sa drugim organima tijela, poremećaji u funkcionisanju jetre imaju veliki ut

Dijeta kod oboljenja jetre

Za jetru se obično kaže da je laboratorijum našeg organizma, a to je ime dobila zato što se u njoj obavljaju mnogobrojne i raznovrsne hemijske radnje, koje u takvom obliku ne obavlja ni jedan drugi organ. Da bismo što bolje razumeli kakva treba da bude dijeta kod obolelih od jetre, mi ćemo u glavnim crtama izneti normalne i poremećene radnje jetre u vezi sa glavnim sastojcima naše hrane.  Naša hrana se sastoji iz tri glavna sastojka: masti (biljnih i životinjskih), belančevina (meso, sir i jaja) i najzad ugljenih hidrata (šećer, brašno, krompir i dr.). Kada mast uneta hranom dodje u jetru, ona mast zadržava, a potom šalje u druge rezervoare, gde je obično njeno nagomilavanje prirodno (oko trbuha, kukova i grudi). Poremećajem tog normalnog rada, tj. kada jetra nešalje mast u depoe, nastaje oboljenje jetre, naime mast se nagomilava i trajno zadržava u jetri. To oboljenje jetre je često i iz njega mogu da se razviju mnogo teža pa i smrtonosna oboljenja. Prema tome, ovo stanje mož