Preskoči na glavni sadržaj

Očistite organizam posle masne klope

Svake godine pokušavate da odolite iskušenjima s praznične trpeze, ali uzalud. Preterali ste, naravno, i za praznike.

Pa ko ne bi pored bogate praznične trpeze i gomile kuvanih jaja! Ne vredi sad plakati nad smazanim kalorijama, a nema ni potrebe. Postoji način da dobro očistite organizam od svih gastronomskih uživanja. Ipak, treba znati da velike porcije hrane i zapostavljanje fizičke aktivnosti dovode organizam u stanje šoka, koji prate gorušica, nadimanje, skok krvnog pritiska, migrene... Uzvratite udarac! Posle prepijanja i prejedanja, dozvolite telu da se odmori i oslobodi nakupljenih toksina.

Voće i doručak
Sa „čišćenjem“ počnite samo ako ste sigurni da vas ne čekaju novi odlasci u posete prijateljima i rodbini - u suprotnom, opet ćete biti u situaciji da gricnete nešto masno, teško, slatko... Dan počnite voćem, najbolje jabukom. Ako pijete kafu, obavezno pre toga pojedite šaku sirovih badema, oraha ili lešnika. Voće bi trebalo jesti samo na prazan stomak, i to isključivo presno. Doručak je najbitniji obrok i zato pojedite ono što će vas dugo držati sitima. Vodite računa da ne kombinujete ugljene hidrate i proteine.

Ručak i večera
Trudite se da između obroka pravite što veće pauze, tokom kojih ćete piti dosta vode, ne sokova i kafe. Nezaslađeni zeleni čaj popijte posle doručka i ručka, kako bi ubrzali varenje i izbacivanje toksina iz organizma. Ručak bi trebalo da bude „lakši“ od doručka i bez žitarica. Zaboravite na hleb i supe barem narednih sedam dana. Meso pečeno na tiganju ili roštilju, uz svežu salatu ili bareno povrće, najbolja je kombinacija. Večeru bi trebalo izbaciti, pa se zbog toga trudite da ručate što kasnije. Ako ipak ne možete da savladate glad, pojedite bilo koje bareno povrće, ali ne preterujte sa količinama i nemojte dodavati ulje, čak ni maslinovo.

Voda
Preporuka stručnjaka je da se u organizam dnevno unose najmanje dva litra vode. Ako želite da očistite organizam, te količine bi trebalo da budu i veće. Oni koji zaboravljaju redovno da piju vodu treba odmah da započnu jutro s bocom od dva litra vode. Na taj način ćete moći da pratite da li pijete dovoljno vode. Voda je eliksir života i najbolje deluje na organizam, pa zato pripazite da je dovoljno pijete.

Limun
Ovaj agrum će vašem organizmu osigurati sjajnu detoksikaciju, jer vitamin C topi toksine i ubrzava njihov izlazak iz tela. Najbolje bi bilo popiti čisti oceđeni limun, ali ako to ne možete, iscedite limun u vodu i tako ga popijte. U takav napitak nemojte da dodajete šećer jer će umanjiti delovanje vitamina C.

Zeleni čaj
Ovaj je čaj nadaleko poznat po svojim antioksidativnim svojstvima. Za njega kažu da je najdragocenija tečnost koju možemo da unesemo u organizam. Osim što će očistiti organizam od toksina, zeleni čaj će ubrzati i rad jetre, što dodatno doprinosi čišćenju organizma.

Kupus
Iako se o ovome povrću ne govori mnogo, činjenica je da je reč o vrlo zdravoj hrani. Kupus delotvorno deluje na enzime koji se nalaze u jetri, što pojačava i ubrzava čišćenje organizma. Osim toga, kupus je povrće koje ima snažna antikancerogena svojstva. Nastojte da se ta namirnica što češće nađe na vašem jelovniku.

Lisnato povrće
Kelj, praziluk, zelena salata i blitva savršeni su za čišćenje organizma. Te vrste povrća sadrže hlorofil, koji iz tela uklanja različite vrste toksina i na taj način rasterećuje jetru. Zeleno lisnato povrće najbolje je jesti sveže, jer je tada učinak njihovih svojstava najveći, ali ako ne možete, onda ga skuvajte na pari. Tako ćete sačuvati vredna nutritivna svojstva hvaljenog povrća.

Beli luk
Malo koja namirnica može da se pohvali s više od 200 sastojaka, koji imaju antibakterijsko i antivirusno delovanje. Nazivaju ga čudom prirode koje savršeno čisti organizam od različitih vrsta toksina. Tajna je u njegovoj sposobnosti aktiviranja enzima koji pomažu radu jetre. Beli luk obiluje vitaminima koji će pomoći organizmu.

Brokoli
Ovo je povrće bogato snažnim antioksidativnim svojstvima. Jača imunitet i sprečava nastanak kancerogenih ćelija. Brojni svetski stručnjaci savetuju redovno konzumiranje brokolija. Međutim, manje je poznato da i klice brokolija imaju blagotvorna svojstva koja deluju čak 50 puta jače od zrelog brokolija. Klice brokolija mogu da se kupe u prodavnicama zdrave hrane.

Spas iz vrele šolje aromatičnog čaja
Nezaslađeni biljni čajevi najbolji su za čišćenje, jer mogu da isperu otrove iz našeg organizma. Bitno je samo da ih pijete nezaslađene i sveže skuvane.

Kamilica - deluje antiseptično, sprečava upalne procese i odlična je za opuštanje glatkih mišića.

Šipak - odličan antioksidans, osvežava i povoljno deluje na disajne organe.

Zeleni čaj - regeneriše crevnu floru, deluje protivupalno.

Crni čaj - blago stimulativan, pa zato je odličan napitak za proleće kada je neophodno da probudite vaš uspavan organizam.

Hibiskus - bogat flavonoidima, koji su bitni za obnavljanje ćelija. Ima intenzivnu aromu i podstiče budnost. Odličan je za opuštanje pošto ne sadrži kofein ili tein. Čaj od hibiskusa čisti organizam i osvežava i dah.

Kopriva - podstiče izbacivanje štetnih materija. Kombinacija kofeinskih kiselina, nezasićenih masnih kiselina, silikatne kiseline, kalijuma i kalcijuma ima protivupalno dejstvo i podstiče izbacivanje tečnosti i štetnih materija iz organizma.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Šta nije zdravo za vašu jetru?

Jetra je centralna laboratorija u našem tijelu. Svakodnevno je izložena velikom broju otrova koji nastaju u našem tijelu ili dolaze iz vanjske sredine.  Danas je savršen dan za usvajanje zdravih životnih navika. Napravite prvi korak, narednog dana još jedan i veoma brzo će vaše tijelo osjetiti velike pozitivne promjene. Alkohol je neprijatelj vaše jetre. To je činjenica koja je poznata stotinama godina. S alkoholom morate biti vrlo oprezni. Često i prekomjerno konzumiranje alkohola može uvelike pridonijeti oštećenju jetre, ali i drugih organa u našem tijelu posebno srca i nervnog sistema. Alkohol se metabolizira u jetri. Svakodnevni teror jetre alkoholom iscrpljuje njenu radnu sposobnost, ometa lučenje probavnih enzima i dovodi do smanjene apsorpcije tvari koje su našem tijelu izuzetno potrebne. Osobe koje često konzumiraju alkohol, gotovo uvijek imaju deficit proteina, vitamina B, vitamina D, A, E i K. Zbog unosa alkohola organizam ne dobija dovoljno vitamina B1 i folne ki

Jetra je laboratorija našeg tijela

Od svih složenih hemijskih laboratorija našeg tijela, jetrene ćelije su najzanimljivije. Milijarde ovih radnih jedinica, koje se nalaze u sastavu jetre, usmjerene su prema krvi i krvnim žilama koje dolaze iz tankog crijeva. Razmatrat ćemo   sve ove pojedinačne strukture kao jedan nevjerovatan organ, koji zovemo jetra. Ona je najveća žlijezda našeg tijela i pridodata je organima za varenje. Teška je oko 1500 grama. Njena dužina iznosi oko 30 cm, širina oko 16 cm, a debljina 8cm. To je organ crvenkasto­smeđe boje i meke konzistencije. Kod oboljenja jetre i žučne kese javlja se bol u predjelu desne lopatice. Jetra, koja leži u desnom gornjem uglu trbušne šupljine, funkcioniše kao izuzetan filter u krvnom sistemu. I dok bubreg filtrira proste vodene rastvore, viškove materijala u ljudskom tijelu, jetra čisti složene rastvore, kao što su lijekovi i hormoni. Zbog svog položaja i funkcionalne povezanosti sa drugim organima tijela, poremećaji u funkcionisanju jetre imaju veliki ut

Dijeta kod oboljenja jetre

Za jetru se obično kaže da je laboratorijum našeg organizma, a to je ime dobila zato što se u njoj obavljaju mnogobrojne i raznovrsne hemijske radnje, koje u takvom obliku ne obavlja ni jedan drugi organ. Da bismo što bolje razumeli kakva treba da bude dijeta kod obolelih od jetre, mi ćemo u glavnim crtama izneti normalne i poremećene radnje jetre u vezi sa glavnim sastojcima naše hrane.  Naša hrana se sastoji iz tri glavna sastojka: masti (biljnih i životinjskih), belančevina (meso, sir i jaja) i najzad ugljenih hidrata (šećer, brašno, krompir i dr.). Kada mast uneta hranom dodje u jetru, ona mast zadržava, a potom šalje u druge rezervoare, gde je obično njeno nagomilavanje prirodno (oko trbuha, kukova i grudi). Poremećajem tog normalnog rada, tj. kada jetra nešalje mast u depoe, nastaje oboljenje jetre, naime mast se nagomilava i trajno zadržava u jetri. To oboljenje jetre je često i iz njega mogu da se razviju mnogo teža pa i smrtonosna oboljenja. Prema tome, ovo stanje mož