Preskoči na glavni sadržaj

Simptomi ostecenja jetreProcenat ljudi koji boluju od bolesti jetre raste iz godine u godinu. Statistika pokazuje da je peti najčešći uzrok smrti upravo bolest jetre. Takođe, od svih bolesti organa za varenje, bolesti jetre su na drugom mjestu po stepenu mortaliteta.

Mogući uzroci oštećenja jetre su brojni, uključujući i nasljedni faktor, odnosno genetsku predispoziciju, hronične bolesti jetre kao što je ciroza, dugotrajno izlaganje toksičnim materijama. Važno je da razumijemo moguće znake oštećenja jetre da bismo sačuvali svoje zdravlje i blagostanje. 

1. UMOR

Pravilno funkcionisanje jetre od vitalnog je značaja za naše zdravlje. Između ostalog, jetra:

– čisti i detoksicira krv metabolišući alkohol i lijekove i neutrališući otrovne supstance
– sintetiše osnovne tjelesne proteine, kao što su proteini koji sprječavaju zgrušavanje krvi i proteini koji se bore protiv infekcija i dostavlja hranljive materije u krv
– proizvodi holesterol i pretvara ga u esencijalne supstance koje naše tijelo može da koristi
– reguliše snabdjevanje energijom tako što proizvodi, skladišti i isporučuje glukozu našem mozgu i tijelu
– reguliše ravnotežu hormona, među kojima su i oni iz nadbubrežne i štitne žlijezde.

Razna istraživanja su pokazala da su hroničan umor i iscrpljenost najčešći simptomi oštećenja jetre. Medicinski profesionalci spekulišu da umor i iscrpljenost povezani sa bolestima jetre nastaju kao nusprodukt neurohemijskih promjena i mozgu i zbog hormonalne neravnoteže. Pogoršanje osjećaja umora i iscrpljenosti javlja se zbog povećanog nivoa toksičnih materija u krvi, koje jetra zbog oslabljene funkcije ne može da eliminiše.

2. SUHA I IRITIRANA KOŽA

Iritirana koža i koža koja svrbi još su jedan potencijalan znak oštećenja jetre. Da bi bila zdrava, našoj koži je potrebna vlažnost koju obezbeđuje preko tjelesnih tečnosti. Kada ne dobija dovoljno tečnosti, nije neuobičajeno da koža poprimi drugačiji izgled, kao što je crvenilo na šakama i stopalima, žuta sluzokoža (odnosno žutica), neobjašnjive tamne ili svijetle mrlje na određenim dijelovima tijela.

3. BOL U STOMAKU

Ako vam je jetra oštećena, uobičajeno je da osjetite bol u predijelu stomaka. Pacijenti ovaj bol opisuju kao “probadajući” ili “pulsirajući” bol – on će nestati samo uz odgovarajuće liječenje osnovnog problema. Dugoročna upotreba lijekova na svoju ruku, a čak i prepisanih lijekova, može da rezultira oštećenjem jetre. Ako imate uporan bol koji se može opisati kao “probadajući ili pulsirajući”, a duže vreme koristite lijekove, obavezno se javite ljekaru.

4. MUČNINA ILI POVRAĆANJE

Kao što je ranije pomenuto, jedna od glavnih funkcija jetre je da detoksikuje, očisti i eliminise iz našeg tijela sve toksične supstance. Kada je ta njena funkcija narušena, može se javiti gomila problema, uključujući i iznenadne promjene u normalnom varenju i metabolizmu. Jetra je veliki organ unutar sistema za varenje, pa se bilo koje stanje jetre manifestuje i probavnim problemima. Mučnina i povraćanje često se javljaju zbog nakupljanja toksina koje jetra ne može da eliminiše.

5. MODRICE

Još jedna važna uloga jetre je proizvodnja proteina enzima, kao što je enzim koji sprječava zgrušavanje krvi. Kada je ova funkcija jetre narušena, uobičajeno je da se vide promjene na koži. Vezano za to, Institut za dijabetes i bolesti bubrega i organa za varenje kaže: “Kada jetra uspori ili potpuno zaustavi proizvodnju proteina neophodnih za zgrušavanje krvi, osoba će lako dobiti modrice i krvariti.”

6. OTEČEN STOMAK

Oštećenje jetre ometa normalno snabdjevanje organa krvlju, što stvara pritisak u okolnim venama. Okolne vene su one vene odgovorne za transport krvi od slezine i crijeva do jetre. Prekid u ovom procesu dovodi do skoka krvnog pritiska – stanja poznatog kao portalna hipertenzija. Zbog portalne hipertenzije, u abdomenu se nakuplja tečnost i ovo stanje se naziva ascites. Ascites može nastati i zbog nemogućnosti jetre da sintetiše neke druge krvne proteine.

7. ŽUTICA

Oštećenja jetre mogu dovesti i do promjene boje očiju i kože. Ovo se dešava zbog nakupljanja žučnog pigmenta zvanog bilirubin, koji jetra ne može pravilno da razloži. Žutilo kože i očiju naziva se žutica. Osim promjene izgleda očiju, žutica ima i druge simptome, kao što su taman urin, svrbez cijelog tijela i kognitivna oštećenja.

Dobra vijest je da je jetra veoma prilagodljiv organ, koji je često sposoban da izliječi sam sebe. Pod budnim okom ljekara, većina bolesti jetre ima pozitivnu prognozu. Zato, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, konsultujte se sa ljekarom. Kao i kod većine oboljenja, i ovdje važi pravilo da što se ranije otkrije, i liječenje je uspješnije i efikasnije.

Izvor: fokuzz

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Deficit alfa 1- antitripsina

Uvod Manjak alfa1-antitripsina je bolest kod koje nasljedni manjak alfa1-antitrisina može uzrokovati bolest pluća i jetre. Alfa1-antitripsin, enzim koji stvara jetra, nalazi se u pljuvačci, duodenalnoj tekućini, izlučevinama pluća, suzama, lučevinama nosa i likvoru. Taj enzim usporava djelovanje drugih enzima koji razgrađuju bjelančevine. Manjak alfa1-antitripsina omogućava drugim enzimima da oštete tkivo u plućima. Pomanjkanje u krvi ukazuje na zatajenje jetre da izlučuje enzim. Njegovo zadržavanje u jetrenim stanicama može uzročiti oštećenje, fibrozu (ožiljne promjene) i cirozu. Simptomi i prognoza Do 25% djece sa manjkom alfa1-antitripsina dobije cirozu i portalnu hipertenziju pa umire prije nego navrši 12 godina života. Oko 25% umire do 20-te godine. Ostalih 25% ima samo manje nenormalnosti jetre i dožive odraslu dob. Preostalih 25% nema znakova bolesti koja napreduje. Kod odraslih manjak alfa1-antitripsina nije čest i ne mora uzročiti cirozu čak a

Surutka je zdrava za jetru

Surutka je bogata proteinima, vitaminima (B2, B6, B12, C, K), aminokiselinama, enzimima, mineralima koji čuvaju život (kalcijum, fofsor kalijum, magnezijum), sprečavaju demineralizaciju organa i kostiju i mnogo drugih za zdravlje i razvoj živih bića, neophodnih materija. Minerali održavaju tonus ćelija i sprečavaju visok krvni pritisak, moždani udar, infarkt. Proteini sprečavaju osteoporozu, regulišu holesterol, zaustavljaju dejstvo zubnog plaka, povećavaju mišićnu masu, jačaju imunitet, smanjuju stres i što je veoma bitno regenerišu jetru. Jetra je najveca žlezda u našem organizmu i jedini je unutrašnji organ koji ima moc regeneracije. Bolesti jetre su cesti uzrocnici smrti, pa o njoj treba ozbiljno brinuti tokom celog zivota. Ona svakodnevno obavlja veoma brojne, slozene i bitne funkcije u nasim organizmima da nas odrzala u zivotu i zdravlju: - ima kljucnu ulogu u preradi hrane koju jedemo, - u procesu detoksikacije, štiti nas od štetnog uticaja brojnih toksina kojima

Šta nije zdravo za vašu jetru?

Jetra je centralna laboratorija u našem tijelu. Svakodnevno je izložena velikom broju otrova koji nastaju u našem tijelu ili dolaze iz vanjske sredine.  Danas je savršen dan za usvajanje zdravih životnih navika. Napravite prvi korak, narednog dana još jedan i veoma brzo će vaše tijelo osjetiti velike pozitivne promjene. Alkohol je neprijatelj vaše jetre. To je činjenica koja je poznata stotinama godina. S alkoholom morate biti vrlo oprezni. Često i prekomjerno konzumiranje alkohola može uvelike pridonijeti oštećenju jetre, ali i drugih organa u našem tijelu posebno srca i nervnog sistema. Alkohol se metabolizira u jetri. Svakodnevni teror jetre alkoholom iscrpljuje njenu radnu sposobnost, ometa lučenje probavnih enzima i dovodi do smanjene apsorpcije tvari koje su našem tijelu izuzetno potrebne. Osobe koje često konzumiraju alkohol, gotovo uvijek imaju deficit proteina, vitamina B, vitamina D, A, E i K. Zbog unosa alkohola organizam ne dobija dovoljno vitamina B1 i folne ki